platanos-paradisi.gr,platanos,paradisi,παραδείσι.πλάτανος,ταβέρνα,tavern
Απολαύστε τα διαφορετικά κρεατικά που σας προσφέρουμε...................... Τι εννοούμε λέγοντας κρεατικά με την ονομασία χοντρό. Το χοντρό μπορεί να αναφερθεί και να ενταχθεί στις πιό κάτω κατηγορίες.

1) Πρόβατο. Το πρόβατο είναι "στυλ". Είναι καθαρά ελληνικό, έχει χαρακτήρα, είναι πολλά μαζί…
Όταν μιλάμε για πρόβατο (ή "χοντρό" όπως το λένε πολλοί), εννοούμε το ζώο ηλικίας άνω των 12 μηνών και βάρους ακόμα και 50 κιλών. Αρνί λέγεται μέχρι το πολύ ενός έτους, ενώ το ενδιάμεσο -μεταξύ αρνιού γάλακτος και πρόβατου- λέγεται ζυγούρι, ζώο που δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα. Εξάλλου, η ονομασία πρόβατο, μιλώντας για φαγητό, υπονοεί και το θηλυκό και το αρσενικό, δηλαδή και την προβατίνα και το κριάρι. Το καλύτερο είναι 14-16 μηνών, αρσενικό, ευνουχισμένο και σιτεμένο. Στα προσόντα του πρόβατου μπορούμε να αναφέρουμε και τη χαμηλή του τιμή, που δεν συγκρίνεται με εκείνη του αρνιού.

2) Γίδα. Δεν θα χρειαστεί κάποια ιδιαίτερη σύσταση για την ονομαστή γίδα Καρύστου !

3) Κεσέμι ή αλλιώς Βετούλι. Το κρέας αυτό αναφέρεται στον ευνουχισμένο τράγο και αυτό που ίσως σας έρχεται αμέσως στο νού είναι ότι το κρέας θα μυρίζει. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Είναι γεγονός ότι την εποχή του ζευγαρώματος δεν μπορείς ούτε να τον πλησιάσεις. Όταν όμως τον δοκιμάσετε έτσι όπως τον σερβίρουμε τότε θα γίνετε φίλοι και λάτρεις αυτής της μοναδικής γεύσης. Σερβίρεται με χοντρό μακαρόνι ή τις καταπληκτικές ντόπιες χωριάτικες χυλοπίτες ή τις κουρκουμπίνες.

Προτιμάμε αρσενικά και μάλιστα ευνουχισμένα γιατί είναι ακόμα πιο νόστιμα, ενώ δεν έχουν και τη χαρακτηριστική μυρωδιά "βαρβατίλας". Η μυρωδιά αυτή ακολουθεί τα ζώα την εποχή του ζευγαρώματος, άρα αποφεύγουμε αυτές τις δυο φορές το χρόνο (εκτός αν είναι ευνουχισμένα -και μάλιστα σωστά ευνουχισμένα από κτηνίατρο). Προτιμάμε τα πολύ λιπαρά -πριν το μαγείρεμα αφαιρούμε ένα μέρος του εξωτερικού λίπους, κάτι που θα κάνει καλύτερα ο κρεοπώλης μας. Έχουν πολύ καλό και γλυκό ενδομυϊκό λίπος. Προτιμάμε βέβαια τα ζώα παραδοσιακής κτηνοτροφίας, όχι σταβλισμένα. Το κρέας τους είναι απείρως πιο νόστιμο και σ' αυτό παίζει τεράστιο ρόλο η απίστευτη ελληνική χλωρίδα. Και εμείς εδώ στο Πλάτανο καλύπτουμε τα παραπάνω εφόσον τα ζώα μας είναι ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΒΟΣΚΗΣ !

platanos,platanos-paradisi,tavern,ταβέρνα,παραδείσι,πλάτανοσ,πλάτανος
Εν κατακλείδι η ηλικία του ζώου έχει δώσει άλλο ενδιαφέρον και βάθος στη γεύση του. Είναι τα κρέατα από μεγάλα αμνοερίφια, το πρόβατο και ο τράγος, αλλά και το ζυγούρι ή το βετούλι. Αυτοί που ξέρουν από κρέας, τα προτιμούν. Καιρός, λοιπόν, ν' αποβάλουμε τις προκαταλήψεις και να δοκιμάσουμε πραγματικό κρέας, με χαρακτήρα.

Τώρα όσον αφορά το κοκορέτσι και το εξοχικό μας όπως και τα ψητά σούβλας οι περιγραφές θα ήταν λίγες μπροστά σε αυτό που θα δοκιμάσετε.  Υπεύθυνος γι αυτό είναι ο καταπληκτικός ψήστης Χρήστος Σπάσης που με μοναδική μαεστρία τα ψήνει και έρχονται στο πιάτο σας όπως πρέπει και όχι όπως όπως. ! Άλλωστε αυτή είναι μιά βασική διαφορά έναντι άλλων, δηλαδή το ψήσιμο, και μας προτιμά ο κόσμος. Μπορείτε να το διαπιστώσετε κι εσείς με μιά απλή δοκιμή !!!!

ΠΛΑΤΑΝΟΣ,ταβέρνα,παραδείσι,πλάτανοσ,πλάτανος,platanos,platanos-paradisi.gr,tavernΠΛΑΤΑΝΟΣ,ταβέρνα,παραδείσι,πλάτανοσ,πλάτανος,platanos,platanos-paradisi.gr,tavern
ΠΛΑΤΑΝΟΣ,ταβέρνα,παραδείσι,πλάτανοσ,πλάτανος,platanos,platanos-paradisi.gr,tavern
ΠΛΑΤΑΝΟΣ,ταβέρνα,παραδείσι,πλάτανοσ,πλάτανος,platanos,platanos-paradisi.gr,tavern
ΠΛΑΤΑΝΟΣ,ταβέρνα,παραδείσι,πλάτανοσ,πλάτανος,platanos,platanos-paradisi.gr,tavern


 
Κορυφή